مانیتورینگ شبکه
مقدمه
در شرکتها و سازمان های امروزی، مانیتورینگ شبکه اهمیت ویژهای دارد و اگر آن را به حساب نیاورید، به سادهترین بیان، دیگر هیچ نوع مستندات یا محک عینی و قابل مشاهده برای نحوهی رفتار شبکه در اختیار نخواهید داشت. عدم وجود مانیتورینگ، قضاوت در مورد اینکه آیا تغییرات ایجاد شده در شبکه تاثیر مثبتی روی عملکرد کلی شبکه دارد یا خیر را بسیار دشوار میسازد. در نتیجه، دلایل متعددی برای انجام مانیتورینگ شبکه وجود دارد.
اول اینکه، انجام برخی از روشهای مانیتورینگ شبکه بازده کلی زیرساخت شبکه را بهبود میبخشد که به نوبه خود میتواند عملکرد شرکت را افزایش دهد. برای مثال، روشهای اولیه ردیابی و اصلاح افت کیفی یا خطای سرویسهای شبکه ممکن است از مسائل جدی جلوگیری کند و منجر به کاهش بهرهوری شرکت شود.
دوم اینکه، مانیتورینگ شبکه امنیت داخل سازمان را تقویت میکند. ردیابی دستگاههای کلیدی شبکهی یک شرکت در طول زمان میتواند عدم توقف ناگهانی سرویسهای مستقل از شبکه را تضمین کند، یعنی اگر مشکلی به وجود آید، این مشکل میتواند نسبت به شبکهای که فاقد سیستم مانیتورینگ است، سریعتر برطرف شود. سرانجام اینکه، مانیتورینگ منسجم و مداوم شبکه، امکان برنامهریزی بهتر ارتقاها و پیکربندیهای بعدی را فراهم میسازد. برای مثال، نواحی کلیدی که باید بهبود یابند، میتوانند تعیین شده و بخشی از مشکل آنها حل شود، یا کاملاً حذف شوند. بنابراین مانیتورینگ شبکه یک وظیفه بسیار مهم و حیاتی است که باید توسط مدیران و سرپرستان شبکههای امروزی و سایر متخصصان بخش پشتیبانی شبکه انجام شود. یکی از اولین مواردی که قبل از مانیتورینگ باید انجام شود، تعیین دقیق مواردی است که باید در شبکه مانیتور شوند. این مطلب با جزئیات در بخشهای بعدی توضیح داده میشود. علاوه بر این، مدیر شبکه نیاز به ارائه دقیق و گرافیکی شبکهی شرکت نیز دارد. یک تصویر واضح از موارد حساس شبکه، امکان ارزیابی و مانیتورینگ بهتر را فراهم میسازد و همچنین ارتقاء و نگهداری شبکه را برای مدیر شبکه آسان میکند. سیستم مانیتورینگ بینا تمامی این موارد را با اسکن خودکار شبکههای محلی و نمایش گرافیکی تمام نودهای ردیابی شده درون آنها امکانپذیر میسازد. سپس در تمام ایام هفته به صورت شبانه روزی رفتار دستگاهها را مانیتور میکند.
- مانیتورینگ
امروزه گسترش صنعت IT با استفاده روز افزون از آن در بخش های گوناگون جوامع ، ارتباطی کاملا مستقیم دارد به طوریکه کلیه دولت ها، سازمانها ، وزارتخانه ها، شرکت های کوچک و بزرگ و … برای بالا بردن میزان رضایتمندی مردم یا مشتریان خود ، ناگزیر به استفاده هر چه بیشتر از این تکنولوژی می باشند. اما گسترده شدن فیزیکی سازمانها و نهاد ها و سیستم های خدمات رسانی باعث شده تا نیازهای جدیدی در این حیطه ظهور پیدا کند.
برای مثال ، یک بانک دارای شعبه های متعدد در کشور ها ، شهر ها و روستاهای مختلف می باشد که می بایست اطلاعات آنها به صورت مرکزی در یکجا جمع آوری و نگهداری گردد. از طرفی سیستم های الکترونیکی ، تنظیمات آنها و خدماتی که بر پایه آن مبتنی هستند از پیچیدگی ها و حساسیت های امنیتی ویژه ای برخوردارند. نکته حائز اهمیت دیگر، مباحث اقتصادی مربوط به این امور است. برای مثال اگر بانک بخواهد برای تک تک شعب خود از یک مهندس شبکه سطح بالا استفاده کند، باید هزینه زیادی را بپردازد و در عین حال ، بازدهی مورد نظرش را نیز دریافت نمی کند. یکی از راهکار های که صنعت IT در این زمنیه ارائه می دهد استفاده از سیستم مانیتورینگ می باشد.
آگاهی از وضعیت یک شبکه به ما این امکان را می دهد که بتوانیم در صورت بروز مشکل، اقدام مناسب را انجام دهیم. همچنین آگاهی از وضعیت خطوط ارتباطی و سرورها و سرویس ها و وقایع امنیتی شبکه می تواند به ما امکان جلوگیری از بروز بسیاری از مشکلات را بدهد.
داشتن یک سیستم مانیتورینگ یکپارچه به هر شرکت یا سازمان کمک می نماید که از وضعیت موجود شبکه و منابع خود آگاه شود و همچنین در برابر بسیاری از اتفاقاتی که در آینده نزدیک رخ می دهد پاسخ مناسبی داشته باشیم.
به صورت کلی مبحث مانیتورینگ به دو بخش اصلی تقسیم می شود:
- مانیتورینگ شبکه
- منابع شبکه
- مانیتورینگ شبکه و منابع شبکه
1- تست آسیب پذیری تمامی سرورها و سرویس های شبکه
2- مشخص کردن افرادی که ازخارج قصد نفوذ به شبکه را دارند.
3- تست کلیه حملات که بر روی سخت افزارهای خارجی وداخلی اتفاق می افتد.
4- مشخص کردن کاربران داخلی که قصد نفوذ به سرورها و سرویسهای شبکه را دارند.
5- ردیابی افرادی که قصد نفوذ را دارند.
6- ثبت کلیه وقایع بصورت متمرکز
و هدف از راه اندازی دو بخش بالا، دستیابی به موارد ذیل می باشد:
- کنترل دسترسی
- اثبات پذیرنمودن اتفاقات شبکه
- کنترل ونظارت برنامه های کاربردی
- مدیریت واستفاده بهینه از پهنای باند
- شناسایی و کاهش میزان مشکلات شبکه
- یافتن راههای مقابله با وقفه درسرویسهای شبکه
- جلوگیری ازنفوذ
دیدگاهتان را بنویسید